Home


Boeken


Schoolboeken


Kyokushin Karate


Professioneel


Familie


Fotoalbum


Ontvoering


Contact

Links


Kyokushinkai Karate Wikipedia


Shinkyokushin be


BKKO vzw


Sutani Dojo 


Shinkyokushin nl


  


Karategeschiedenis

 

In het voorjaar van 1968 volgde Marc Briels judolessen bij Kindervreugd te Antwerpen. Na de judoles volgde er telkens een les Shotokan karate. Deze lessen en de straffe verhalen rond de lesgever trokken zijn aandacht.

In de zomer van 1968 kwam hij in contact met Sensei Max Gebhart (nidan), die het Kyokushinkai Karate in Antwerpen promootte.

In 1987, na een jarenlange training, vroeg Shihan Jaap Oosterom waarom hij al elf jaar met een bruine band trainde en nog geen zwarte band droeg. Op zijn antwoord dat hij er zich nog niet klaar voor voelde om voor een zwarte band examen te gaan, repliceerde Shihan Jaap Oosterom luchtig: "Als jij er nog niet klaar voor bent, wie is het dan wel?" Jaap draaide zich daarop om en liet hem verbaasd achter.

In 1988 behaalde Marc Briels in Brussel de felbegeerde eerste dan. In 1990 reisde hij naar Zwitserland en deed op het zomerkamp examen voor tweede dan bij Hanshi Steve Arneil. In 1993 was Spanje aan de beurt met Shihan Antonio Pinero voor het derde dan examen en in 1997 behaalde hij de vierde dan bij Shihan Howard Collins.

Marc Briels gaf karatelessen te Antwerpen, Brasschaat, Stabroek en was gedurende een tiental jaar de hoofdinstructeur van de Mas. Oyama Kyokushin Karateschool te Kalmthout.

Nationaal was hij gedurende jaren technisch directeur, hoofdscheidsrechter, secretaris en voorzitter van de Vlaamse Kyokushin Karate Organisatie.

In de jaren 90 nam Marc Briels deel aan verscheidene Belgische en Europese kampioenschappen waar hij menige bekers wist weg te kapen.

Ook op de toenmalige sportshow van VTM heeft hij demonstraties in breektechnieken gegeven.

Videofragmenten:

marc basebalbat
marc en luffe zwaard
luffe breek